پالت ها صفحات تختی هستند که محصولات و کالاها را روی آنها می چینند. به وسیله نوار هایی محکم دور تا دور آنها را پیچیده و به اصطلاح فیکس می کنند تا برای حمل و نقل و نگهداری در انبار آماده شوند و بتوان آنها را از طریق جک لیفتراک یا بلندکننده های دستی جابه جا کرد. در گذشته از پالت های چوبی بدین منظور استفاده می شد. اما کم کم پالت های چوبی جای خود را به پالت های پلاستیکی می دهند. چرا که پالت های چوبی علاوه بر این که برای ساخت احتیاج به قطع درختان دارند، طول عمر کمتری نسبت به پالت های پلاستیکی دارند و برای کارگران حمل و نقل نیز، به جهت وزن سنگین و لبه های تیز خطر آفرین هستند. نقش پالت ها در اولین مرحله ی انتقال کالا مشخص می شود. ارزان ترین پالتها از چوب ساخته می شوند اما معمولا بعد از اولین استفاده در آخرین مرحله چرخه انتقال به عنوان زباله دور ریخته می شوند. در حالیکه پالت های پلاستیکی بعد از استفاده بازگردانده و با به فروش می رسند. پالت را طوری طراحی می کنند که بتوان آن را با لیفتراک یا حتی کشنده های دستی جابه جا کرد تا به نیروی ماهیچه ای کمتری نیاز باشد. بدین ترتیب نیروی کار و محصولات آسیب کمتری خواهند دید. پالت پلاستیکی را یا از مواد نو پلیمری یا از قوطی های نوشیدنی قابل بازیافت می سازند.
با گسترش تجارت جهانی و به منظور یکسان سازی شبکه حمل و نقل استانداری برای اندازه پالت ها تعیین شده است که رعایت این استاندارد می تواند نقش کشور ما را با توجه به موقعیت جغرافیایی آن در مسیر ترانزیت کالا پررنگ کند. طبق استاندارد ایزو وزن هر پالت باید در حدود 15 تا 21 کیلوگرم بوده و هزار کیلوگرم بار را تحمل کند. ابعاد پالت استاندارد در حدود 40*48*5 اینج برای جایگیری در کانتینرها می باشد. البته استاندارد EUR در اروپا ابعاد پالت را 12×120×80 سانتی متر در نظر گرفته است.
دنیا به سمت استاندارد سازی پالت پلاستیکی پیش می رود. با گسترش ارتباطات بین کشورها و شرکت های مختلف استفاده از پالت استاندارد به طور چشمگیری رو به افزایش است. در یک چرخه سالم کالاها می توانند از مبدا بسته بندی شده و بعد از واسطه های درون کشوری تا کانتینرهای جابه جایی بین قاره ای و تا رسیدن به مصرف کننده به یک شکل قرار داشته و ضمن تلفات کمتر، هزینه کمتر و سرعت بیشتری را منتج شوند.
استاندارد ایزو 6780 که بیشتر در کشورهای آسیایی مورد استفاده قرار می گیرد اندازه پالت را 100*120 سانتی متر در نظر گرفته است که عرض و طول مناسبی برای چیدمان کالا به شمار می آید. در حالیکه در اروپا بیشتر استاندارد EUR با ابعاد 80*120*12 سانتی متر و با وزن 15 تا 21 کیلوگرم استفاده می شود. این پالت های پلاستیکی می توانند هزار کیلوگرم بار را تحمل کنند.
در ایران نیز مانند دیگر کشورها جایگزینی پالت پلاستیکی آغاز شده است تا جایی که سازمان بهداشت و محیط زیست برای زیر مجموعه های خود استفاده از پالت پلاستیکی را اجباری کرده است. با توجه به دسترس بودن مواد پلیمری در کشورمان پالت پلاستیکی یکی از تولیدات ایرانی با کیفیت می باشد که به کشورهای دیگر نیز صادر می شود. پالت های شرکت تکین پلاست پاسارگاد دارای تنوع زیادی بوده و بر حسب وزن، میزان تحمل بار در حالت ثابت و متحرک و تعداد جایگیری در کانتینر دسته بندی می شوند. شما می توانید با توجه به نیازتان محصول مورد نظر خود را از لیست زیر انتخاب کنید.
بعد از انقلاب صنعتی استفاده از بسته بندی گسترش یافت. اگرچه می توان تاریخچه پالت و این صنعت را در حدود 60 سال پیش یافت اما می توان گفت انتقال کالا به اندازه تاریخ تجارت قدمت دارد. از میان محصولات مورد نیاز بسته بندی پالت پلاستیکی بیش از نیم قرن را پشت سر گذاشته است. تولید کاغذ کارتن به سال 1950 برمیگردد. با گذر زمان و بسته بندی کارتنی به جای جعبه ها و بشکه های چوبی و با گسترش خطوط ریلی استفاده از تخته های فیبری سفت آغاز شد و به مرور پالت پلاستیکی جای خود را در صنعت بسته بندی پیداکرد. پالت ها به نوع بسته بندی کارتونی و واحد واحد کردن محصولات کمک می کردند.
در طول جنگ جانی دوم ارتش آمریکا برای انتقال محموله های خود از انبارها به کشتی ها و قطارها به جهت استفاده از نیروی کار کمتر و کاهش زمان بارگیری از اولین استفاده کنندگان انبوه پالت به شمار می آیند. با اختراع لیفتراک و تاثیر شگرف آن بر صنعت حمل و نقل کلان، استفاده از پالت به طور چشمگیری افزایش یافت. در انتقال و جابه جایی کالاها و انبار کردن آنها امروزه کمتر جایی را می بینیم که از پالت پلاستیکی استفاده نمی کند.
بسیاری از شواهد حاکی از آن است که تولید کنندگان، مصرف کنندگان و خریداران اولیه پالت ها ارتش آمریکا بوده که جهت سهولت در کار، سرعت عمل بالا و همچنین به کارگیری نیروی کمتر برای حمل سلاح در جنگ های خود از یک سری از صفحات تخته مانند استفاده کردند که امروزه این تخته ها به پالت معروفند. امروزه یکی از وسایلی که سبب سهولت در دسته بندی منظم، جابه جایی و حتی حمل و نقل بسیاری از کالا ها در انبارها شده پالت ها می باشند. در برخی از انبارها به دلیل استاندارد نبودن سیستم تهویه رطوبت، بخصوص اگر مواد و کالاها بر روی زمین قرار گرفته باشند، خسارات جبران ناپذیری بر کالاها وارد می شود که امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی و خرید پالت پلاستیکی، محصولات و کالاها از زمین و رطوبت فاصله می گیرند که این امر مانع از وارد شدن آسیب به محصولات می شود.
پالت ها در واقع نوعی سازه هستند که بیشتر برای حمل و نقل و حتی ذخیره کالاها مورد استفاده قرار می گیرند. شاید سازنده پالت هیچ وقت فکر نمی کرد که روزی این محصول در صنعت تا این حد کارآیی داشته باشد و امروزه ابزار اساسی در سیستم حمل و نقل به حساب بیاید. در گذشته از مواد مختلفی از جمله چوب، فلز و پلاستیک برای تولید این محصول استفاده می شده است ولی امروزه به دلیل ارزشمند بودن چوب و از طرف دیگر گران تمام شدن فلزات بیشتر پالت پلاستیکی تولید می کنند که به صرفه تر می باشد علاوه بر اینکه به حفظ محیط زیست کمک شایانی کرده است زیرا آسیب کمتری به تخریب جنگل ها وارد می شود. در جهت منع استفاده از پالت چوبی قوانین جدیدی از طرف وزارت خانه بهداشت و محیط زیست وضع شد که همین امر موجب محبوبیت بیشتر پالت پلاستیکی شد.
مهمترین مزایایی پالت ها این است که قیمت و هزینه های حمل و نقل را به نصف کاهش می دهند و می توان از حجم بیشتری از انبار استفاده کرد. این پالت ها رنگ های مختلفی دارند و به راحتی می توان در نشانه گذاری از آنها استفاده کرد و محاسبات کنترل و انبارگردانی با استفاده از این محصول بسیار راحت تر می شود و از طرف دیگر انبار بسیار مرتب به نظر می رسد. مواد شکستنی و موادی که بی شکل هستند حمل و نقل را مشکل می کنند که استفاده از پالت پلاستیکی بسیار مناسب برای ذخیره کردن و انتقال این محصولات است. مزیت دیگری که این محصول دارد این است که مواد به درستی بر روی هم قرار میگیرند و در مواقع انبار گردانی و حمل و نقل کمترین آسیب به کالاها وارد می شود و این مسئله باعث کاهش هزینه و قیمت می شود.
در تولید پالت پلاستیکی بایستی از موادی استفاده شود که وزن سبکی داشته باشند و از طرف دیگر بسیار انعطاف پذیر باشند تا بتوانند مواد با وزن بالا را به راحتی تحمل کنند. همچنین باید از مواد با کیفیت بالا استفاده شود که در برابر ضربات احتمالی در حمل و نقل مقاومت بالایی از خود نشان دهند. بعد از چندین مرحله استفاده کردن از این پالت ها می توان آن ها را به فروش رساند چون بسیار مرغوب هستند و به راحتی از بین نمی روند. در ایران شرکت های مختلفی از مواد اولیه با کیفیت بالا شروع به تولید پالت پلاستیکی کرده اند از جمله این شرکت ها می توان به شرکت حامد پالت نوین البرز، شرکت توسعه پلیمر پاسارگاد، پارس پالت، پترو پالت کاسپین و ... اشاره کرد.
امروزه در مناطق شمال و جنوبی کشور به دلیل وجود رطوبت بسیار زیاد هوا بیشتر از پالت پلاستیکی استفاده می کنند که این پالت ها در مقایسه با پالت های چوبی و فلزی بسیار کارآمدتر هستند چون هم وزن کمتری دارند و هم رطوبت هوا، برخلاف جنس چوب و فلز، تاثیری بر پلاستیک ندارد و بسیار به صرفه تر است. از طرف دیگر امکان آتش سوزی پالت های چوبی بیشتر است و عمر و دوام کمتری هم دارند و اگر مدت زمان طولانی در معرض هوا، آب و مواد شیمیایی قرار بگیرند به سرعت فرسوده می شوند. خوشبختانه ایران محصولات پالت پلاستیکی را به بسیاری از کشورها صادر می کند. نکته مهم در تولید پالت ها این است که حتما استانداردهای جهانی در نظر گرفته شود.
پالت پلاستیکی قابل بازیافت هستند و در صورتی که در انبار خطای سهوی رخ دهد کمترین آسیب را به نیروی کارگر وارد می کند. این پالت ها نسبت به سایر پالت ها بهداشتی تر بوده و به راحتی قابل شستشو می باشد. از این پالت ها بیشتر در سردخانه و انبارهای نگهداری محصولات غذایی و کالاها، در صنایع آرایشی و بهداشتی، اسکله ها و حتی در صنایع نفت و پتروشیمی استفاده می شود.
قبل از تولید پالت پلاستیکی باید چند نکته مهم را در نظر گرفت از جمله این که چه نوع محصول با چه وزنی قرار است توسط این پالت ها جابه جا شود و اینکه اندازه و ابعاد کالا و مواد به چه گونه است که باید براساس این موارد شروع به طرح ریزی اولیه پالت ها کرده و بعد از قالب گیری مواد با کیفیت پلاستیکی و رنگ ها اضافه می شود و پالت پلاستیکی تولید می شوند. در ساخت این محصول بهتر است از مواد با وزن بسیار سبک استفاده شود زیرا طراحی بسیار زیبایی دارند و به راحتی می توان لوگوی شرکت سازنده را بر روی آن حک کرد.
علاوه بر اینکه پالت ها دارای جنس های مختلفی هستند پالت پلاستیکی هم خود به چند نوع تقسیم می شوند که این محصولات از جنس PET و HDPE ساخته شده اند. این پالت ها براساس میزان تحمل بار در حالت ثابت و متحرک، ابعاد پالت، جنس، وزن و... کدهای مختلفی دارندکه با توجه به نوع نیاز می توان از این محصولات استفاده کرد.